Welkom op deze site!

Leven zonder emoties... sinds 2002 ben ik, door een chronische depressie, mijn emoties kwijt en dat is van grote invloed op mijn leven. Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben die het heeft. Toch hoor ik, lees ik, vind ik er nooit wat over terug in de media. Het is alsof deze verstoring/aandoening in de hersenen niet bestaat. Het gaat hier om iets dat fundamenteel je leven kan aantasten en veelal ongrijpbaar is voor mensen die het niet hebben.

Op deze website vind je informatie over gevoelsblindheid (zo heb ik de emotionele vervlakking genoemd), verhalen van mensen die het hebben en verhalen van Roen, de maker van deze website.

Reality is that which, when you stop believing in it. Doesn't go away. - Philip K. Dick -

vrijdag 2 april 2010

Gevoelsblindheid is geen alexithymie

Om verwarring te voorkomen, wil ik verduidelijken dat gevoelsblindheid niet hetzelfde is als alexithymie. (Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Alexithymie) Alexithemie is, als ik het goed begrijp, een persoonlijkheidstrek die wordt gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, door een beperkt fantasieleven en door een denken dat gericht is op de externe realiteit in plaats van op de innerlijke belevingen. Mensen die hieraan lijden hebben te maken met moeilijkheden hebben met het verwoorden en begrijpen van emoties en met het omgaan met hun emoties.

Omdat ik vroeger wel een normaal emotioneel leven heb gehad, weet ik wel (dus nu nog steeds) wat emoties zijn en kan ik ze ook rationeel begrijpen, ook bij anderen dus. Het is dus ook niet zo dat ik emoties zou hebben, maar niet begrijp wat 'ze' zijn. Ik heb ze simpelweg niet. Ook weet ik door de herinnering aan vroeger heel goed welke verschillende emoties er zijn. Deze kan ik echter niet herbeleven (helaas).

Bij gevoelsblindheid gaat het dus om het gedeeltelijk of geheel ontbreken van emoties bij een persoon. Doordat deze persoon ze niet heeft kan hij ze dus ook niet beleven.

1 opmerking:

  1. Es Wil wilde dit nog toevoegen bij Alexithymie, er zijn drie types;

    type 1 -> ervaren geen/weinig emoties + kunnen deze niet verwoorden
    type 2 -> ervaren normaal/ veel emoties + kunnen deze niet/moeilijk verwoorden
    type 3 -> ervaren weinig emoties + zijn wel in staat eigen emoties en die van anderen te begrijpen

    BeantwoordenVerwijderen