Welkom op deze site!

Leven zonder emoties... sinds 2002 ben ik, door een chronische depressie, mijn emoties kwijt en dat is van grote invloed op mijn leven. Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben die het heeft. Toch hoor ik, lees ik, vind ik er nooit wat over terug in de media. Het is alsof deze verstoring/aandoening in de hersenen niet bestaat. Het gaat hier om iets dat fundamenteel je leven kan aantasten en veelal ongrijpbaar is voor mensen die het niet hebben.

Op deze website vind je informatie over gevoelsblindheid (zo heb ik de emotionele vervlakking genoemd), verhalen van mensen die het hebben en verhalen van Roen, de maker van deze website.

Reality is that which, when you stop believing in it. Doesn't go away. - Philip K. Dick -

Tips

De tips die ik hier geef, heb ik uit eigen ervaring; ik heb ooit last gehad van een minderwaardigheidscomplex en werd er uiteindelijk depressief (En toen kreeg ik ook een afgevlakt gevoel) door. Dit minderwaardigheidscomplex manifesteerde zich in vele negatieve gedachtenpatronen. Het is me uiteindelijk gelukt om die negatieve gedachten weg te krijgen met behulp van het onderstaande boek van Louise Hay. Ik kwam toen geleidelijk aan weer uit de depressie en gedeeltelijk uit de vlakheid. Tegenwoordig staat de methode die Louise Hay toepast bekend als Cognitieve gedragstherapie. Daar kun je op internet ook een hoop over vinden. Helaas is de gevoelsblindheid in mijn huidige situatie niet geralateerd aan gedachtenpatronen. Ik weet dus ook nog niet hoe ik mijn gevoelsblindheid moet genezen.

Mocht je dus last hebben van negatieve gedachten patronen dan kan ik je Cognitieve gedragstherapie aanraden. zie voor een uitleg; de site van CCGT  *)

Een paar boeken die hier mogelijk bij kunnen helpen zijn;
Cognitieve gedragstherapie voor Dummies van Rhena Branch en Rob Wilson
en het werkboek van deze serie... (Ik heb zelf het werkboek)

Ook best goed is het boek Je kunt je leven helen van Louise Hay

Het boek van Louise Hay draaft af en toe wel wat door, o.a. in het 'affirmeren' iets waar ik zo mijn twijfels bij heb. Maar als je daar doorheen weet te kijken kan het een heel waardevol boek zijn.

De volgende tekst heeft Truus van der Kaaij voor mij gemaakt en kan mogelijk helpen bij het weer terug vinden van je gevoel:

Leren voelen

Uit: Jeanne Meijs (1999): De Puberteit Voorbij. Bruggen slaan door voelen, denken en willen.


Als er een onvermogen tot voelen is, er geen invoelen kan ontstaan omdat het eigen innerlijk nog zwijgt, dan kan het volgende stappenplan geprobeerd worden.


1. Allereerst een onbevooroordeeld waarnemen van wat het nieuwe is als verschijning, en daarbij elk detail leren zien en vasthouden
2. Deze waarneming diep in jezelf laten doordringen door hem steeds opnieuw voor ogen te halen.
3. Probeer jezelf zo te voelen als hetgeen je waarneemt, hoe zou het zijn als je het zelf was?
4. Steeds opnieuw ook weer loslaten, weer openen.
5. Opnieuw proberen innerlijk zo te zijn als hetgeen je niet kende.
6. Formuleer vragen naar aanleiding van wat je in jezelf beleeft. Klopt je binnenwaarneming met het andere?
7. Herhaal steeds weer, ga tastend en zoekend verder, maar houd je nog verre van een mening en een oordeel.
8. Tenslotte komt dat wat buiten je was langzamerhand in je tot leven, en dat merk je doordat er in je nieuw leven is, het begint innerlijk te borrelen en te bruisen. Dat ervaar je als blijheid, als toename van gevoelsenergie. Vaak vind je dan de creatieve woorden, de uitingen , de ideeën die tot dan toe nog niet tot je mogelijkheden behoorden.
9. Daarna pas kan het denken overgaan toe een oordeelsvorming en daarna pas kun je je laten inspireren tot nieuwe beslissingen en ze uitvoeren.


Als alles goed gegaan is, zul je merken dat je in feite zelf veranderd bent aan de ander of aan het andere. Vanaf dat moment leeft datgene wat vreemd was, als eigen in de ziel. Natuurlijk kan het vaak nog eindeloos verbreed en verdiept worden. Koud water

Voel je je depressief of lamlendig in je hoofd, dan heb ik nog een tip. Het is niet makkelijk, maar vaak voel ik me er wel beter door. Ik houd dan mijn hoofd onder een straal koud water. Eerst mijn achterhoofd, dan de zijkanten en dan mijn voorhoofd. Probeer het een aantal minuten vol te houden, net zolang tot je hoofd goed is afgekoeld. Droog daarna je hoofd af. Je zult merken dat je je na een minuut of vijf a tien beter begint te voelen.

 
Mocht je ook tips hebben, stuur me dan een mailtje, dan zal ik ze erbij zetten. Ik kan overigens niet garanderen dat de tips die ik hier geef tot genezing van de gevoelsarmoede leiden. De oorzaken van gevoelsblindheid zijn zeer uiteenlopend en hebben ieder vermoedelijk een 'passende' oplossing nodig.


*) Ik heb verder geen relatie met dit centrum, maar vond de informatie op deze site nuttig.