Welkom op deze site!

Leven zonder emoties... sinds 2002 ben ik, door een chronische depressie, mijn emoties kwijt en dat is van grote invloed op mijn leven. Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben die het heeft. Toch hoor ik, lees ik, vind ik er nooit wat over terug in de media. Het is alsof deze verstoring/aandoening in de hersenen niet bestaat. Het gaat hier om iets dat fundamenteel je leven kan aantasten en veelal ongrijpbaar is voor mensen die het niet hebben.

Op deze website vind je informatie over gevoelsblindheid (zo heb ik de emotionele vervlakking genoemd), verhalen van mensen die het hebben en verhalen van Roen, de maker van deze website.

Reality is that which, when you stop believing in it. Doesn't go away. - Philip K. Dick -

donderdag 17 december 2009

Wat is gevoelsblindheid?

Gevoelsblindheid is een benaming die waarschijnlijk het beste beschrijft wat mensen ervaren als ze geheel of gedeeltelijk hun emotionele beleving(-en) missen. In de meest extreme vorm, waarbij de emoties volledig verdwenen zijn, doet het leven zich volkomen egaal voor, van moment tot moment hetzelfde. Elke vorm van genieten, plezier, geluksgevoel, tevredenheid, vrolijkheid, ontspanning, verwondering, vriendschap, verliefd zijn, maar ook tegenovergestelde emoties zoals verveling, verdriet, verslagenheid, wanhoop, haat, melancholie, somberheid, je minderwaardig voelen ontbreken.

Door het voortdurend missen van deze emotionele beleving(-en) kun je in een situatie terecht komen waarin je van binnenuit niet meer echt weet wat het is om emoties te hebben. Het lijkt alsof je gevangen zit in je eigen lichaam. Dit kan ontstaan als je deze situatie dag in dag uit ervaart. Ook wordt het leven saai en eentonig. Dingen vervelen snel. Want niets geeft echt (normale/diepe) bevrediging. *) Ook is het een 'eenzame' ervaring om je emoties te missen, het is namelijk erg moeilijk om je vanuit je 'hart' met een ander te verbinden. **)

Het is niet zo gek dat je als gevolg van dit alles in de put kan raken (meestal zit je natuurlijk al in de put), en dit kan mogelijk leiden tot levensmoeheid. ***)

*) Persoonlijk kan ik (Roen) hier een beetje aan ontsnappen door veel naar muziek te luisteren, ook lekker eten laat bij mij nog een zekere 'gevoels' afdruk achter. Net als een warme douche trouwens, dat kan ik nog als prettig ervaren.
**) Zo mis ik het 'houden van' gevoel en ook het 'verliefd zijn' gevoel, iets wat in mijn ogen een voorwaarde is om met iemand een relatie aan te kunnen gaan.
***) Hier heb ik in periodes last van, over het algemeen probeer ik het beste van mijn leven te maken, dit met de gedachte dat het leven een leerschool is en ook dat ik wil dat mijn leven niet voor niks is geweest. O.a. door het boek 'Eindeloos bewustzijn' van Pim van Lommel over bijna-dood ervaringen denk ik dat het leven na de dood doorgaat.


- melancholie
-
- genieten (eten, muziek, zonneschijn, douchen etc.)
- blijheid/ blij zijn/ vrolijk zijn
- gelukkig / ongelukkig zijn
- tevreden zijn
- verliefd zijn
- vriendschap
- haat
- je minderwaardig voelen
- verveeld zijn
- somber zijn
- ziek zijn
- pijn
- misselijk zijn

8 opmerkingen:

 1. Dank, Roen.
  Ik kwam deze pagina geheel onverwacht tegen. Het is erg prettig om iets waar ik, zolang ik me kan herinneren, mee rondloop, hier geschreven te zien staan. De beste remedie tegen elke kwaal moet toch zijn dat je 't met 'n ander kunt delen. Nu maar hopen dat het zoveel mogelijk 'soortgenoten' bereikt. Het is lastig uitleggen wanneer niets je 'raakt' en 't vooral niet in het 'depressie' hokje gestopt moet worden; 't is van 'n heel andere orde. Je hebt mooi werk verricht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar, echter voel ik wel een enorme dosis aan spanning. Jullie ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee dat heb ik niet... die spanning...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is herkenbaar. In die zin dat ik nog wel gvoelens voel. Maar ergens op de achtergrond. Het is er nog wel, maar heel zacht. Nu dat ik medicatie heb is het nog minder, dus eigenlijk schiet dat ook niet op.
  Ik zit ook met een enorme dosis spanning. Ik heb de hoop dat als die spanning weg gaat. De rest ook weer terug komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die spanning ik?t ter vervanging van gevoelens en dat put uit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die spanning is heel uitputtend

   Verwijderen
  2. En da's dan zowat het enigste gevoel je nog ervaart

   Verwijderen